Kungsbacka Sportfiske
Havsfiske
Det finns många olika fiskarter att fånga i havet, exempelvis torsk, makrill, berggylta, bleka, gråsej, sill och plattfiskar. Oftast fiskar man från båt i havet, men på vissa platser kan man fiska från klippor, bryggor, hamnar och liknande. På Sveriges västkust och i Öresund finns turbåtar som kör fisketurer, vilket är bra om man inte har egen båt.
Fördjupad information kring havsfiske på Fladen hittar du på medlemssidorna.
Enkla grunder och 3 bra tips om havsfiske
Havsfisket bedrivs ofta från en drivande båt och i regel fiskar man rakt ner från båten genom att meta med agn. Ofta letar man med hjälp av ekolod och GPS upp grundtoppar, vrak eller andra platser där olika fiskar håller till. Man kan också ankra, men det vanligaste är att använda motorn för att hålla kvar båten på en position. Man håller då båtens akter mot ström- eller vindriktningen och genom att ibland backa försiktigt håller man sig kvar på rätt plats. Detta kräver lite träning, men är kanske den viktigaste anledningen till att folk inte får så mycket fisk som de borde. Om man inte håller kvar båten riskerar driften att bli för snabb, vilket gör att man snabbt driver bort från fiskeplatsen, fisken inte hinner med och ditt tackel inte fiskar vid botten.
Den andra helt avgörande faktorn för att lyckas i havet är att inte ha för stora krokar. Anpassa kroken efter betet, men krokstorlek 2 är perfekt för väldigt mycket av havsfisket. Har man större krok och för stora agn är det helt enkelt väldigt många småvuxna fiskarter som man missar. Små krokar fångar även stora fiskar, men inte tvärtom.
En tredje viktig faktor för att fånga fisk i havet är att man ska meta, även om man fiskar från land. Visst kan man spinnfiska i havet, använda häckla eller pilka upp enstaka fiskar, men ett tackel med räkbitar eller små fiskstrimlor är nästan alltid det bästa. Tänk på att agnen inte får vara för stora. Räka är det ultimata agnet, men klipp bort huvud och stjärt, samt dela upp räkan i två eller till och med tre bitar. En fiskstrimla ska vara tunn och långsmal.
Utrustning
De flesta havsfiskespön är 6-7,5 fot långa. Ofta fiskar man på djup över 20 meter, ibland ner till 50-100 meter. Utrustningen behöver därför ofta vara lite tuffare och klara påfrestningarna från en tyngd som ibland väger 150-200 gram. Fiskar man grunt kan man ha lättare utrustning, exempelvis ett spö med en styrka på 6-12 lbs. Med ett spö upp till 20 lbs klarar du det mesta kustnära fisket. För fiske över 50-100 meter och vid exempelvis vrakfiske kan man behöva gå upp till ett spö på 20-30 lbs. I extremfall fiskar man på flera hundra meters djup och då krävs ett spö på 30-50 lbs. För att avlasta rygg och armar använder man ofta ett spöbälte vid tungt havsfiske.
Havsfiskerullar finns både som haspel- och multirullar, men det senare alternativet är klart vanligast och ofta att föredra. De rymmer mycket lina och har ofta en kraftig broms. Eftersom man ibland fiskar på stora djup är det ofta bra att ha en linspridare som kan fördela linan på spolen. Det kan också vara en stor fördel med linräknare, särskilt när man fiskar efter arter som befinner sig i mellanvattnet, exempelvis makrill och gråsej. Vid tungt djuphavsfiske som sliter hårt på utrustningen brukar man dock undvika både linspridare och linräknare.
Vid havsfiske används numera nästan uteslutande flätlina som huvudlina. Flätlina innebär tack vare sin dragstyrka och stumhet att man dels kan fiska med väldigt tunna linor, dels att man kan fiska på stora djup med bra bottenkontakt. En lintjocklek över 0,25 mm behövs väldigt sällan vid havsfiske. Däremot används nylonlina till tackel, eftersom nylonlinan är betydligt mer slitstark och nötningskänslig än flätlinan.
Beten
Naturligt bete är att föredra vid det mesta fisket i havet. Räka är ett väldigt bra agn som fungerar till det mesta. Viktigt är att bitarna inte är för stora. Klipp bort huvudet och den sista stjärtbiten. Den resterande räkbiten kan ibland delas i två eller tre bitar, beroende på vad man fiskar efter. Tänk på att många fiskarter har en liten mun.
Långsmala fiskstrimlor av exempelvis sill, makrill eller gråsej är också ett väldigt bra agn för exempelvis knot, vitling och plattfiskar. Musslor, bläckfisk, sandmask, krabbor, sniglar och till och med konstgjorda agn som doftar mycket i vattnet kan locka fisken till hugg. Beten som lätt går sönder, exempelvis mussla, kan läggas in i finmaskigt nät och fästas på kroken. Tänk på att aldrig dölja krokspetsen inuti plastmaskar, jiggar och agn. Då minskar du nämligen radikalt chansen att kroka fisk. Det är en myt att fisken inte hugger om den ser krokspetsen.
Andra beten som ibland används är pilkar som kan väga från några tiotal upp till flera hundra gram. Ett bra sätt att öka fångsterna är att ta bort pilkens trekrok och istället knyta fast en tre decimeter lång tafs med en agnad krok. Stora jiggar i olika varianter kan vara bra som upphängare om man fiskar torskfisk. Häcklor är färdigknutna tackel med upphängare för fiske efter exempelvis sill och makrill.
Tackel och krokar
Det finns många olika sätt att tackla upp för havsfisket. Om du åker med en turbåt ut på fiske finns oftast utrustning och tackel ombord som du kan hyra. En grundregel är att inte krångla till det, utan att knyta enkla saker som inte trasslar och som går lätt att byta ut om de blir skadade.
Paternostertacklet är en klassiker som bygger på att en pilk sitter längst ner och sedan placerar man en eller två upphängare en bit upp ovanför pilken. Upphängarna kan du knyta fast i ett lekande, eller genom att knyta en upphängarknut i huvudlinan. Under pilken knyter du en tafs på tre decimeter med samma krok som på upphängarna. Många föredrar några lyspärlor eller självlysande slang på linan nära krokarna.
Ett släptackel är ofta ett tackel bundet på en bom. Du väljer själv om du vill ha en eller två krokar på tacklet. Dessutom kan du ha en upphängare ovanför bommen. Upphängaren gör att tacklet blir allsidigt då du även lockar fisk en bit upp från botten. Med ett släptackel fiskar du i huvudsak efter bottenlevande arter som plattfisk. Det är också perfekt när du ska presentera en förföriskt svävande fiskstrimla. Vid plattfiskmete är det många som gillar mängder med pärlor, propellrar, slang och skedar på sina tackel. Du kan variera tacklet i det oändliga vad gäller krokstorlek, lindimension, tafslängder och avstånd mellan krokar beroende på vilken typ av fiske du bedriver.
Havsfiskekrokar finns i mängder av modeller och storlekar. Välj krok efter agn och fisk du är ute efter, men storlek 2 är ofta en väldigt bra storlek när du metar. Det är väldigt vanligt att folk fiskar med för stora krokar och då går man miste om alla roliga bifångster, bonusfiskar och småarter.
För dig som vill läsa mer om havsfisket på västkusten rekommenderar vi varmt Havsfiskeboken, skriven av Markus Lundgren och Lennart Waje.