I huvudet på gäddfiskarn
Niklas Eliasson
På hösten 2017 följde jag med Team Vallda Fishing på mitt första gäddpass i Anten, de hade tävlat några år och hade en fin aluminiumbåt med all tänkbar teknik. Just denna dag lyckades Fredrik Larsson sätta nytt PB, jag fick inte ett hugg på hela dagen men en nyfikenhet om att kunna slå rekord varje pass var en lockande tanke.
Med en bakgrund som golfproffs inom de nordiska länderna är tävlingsmomentet och rekord något som behövs i mitt liv för att krydda vardagen.
Törstig på information hittade jag PikeFight på YouTube och den nerv de hade i båtarna gick rakt igenom TVn. Detta vill jag också göra!
Med kontakter i Fixsjön och ett medlemskap i KSK fick jag tillgång till roddbåtar och även lite landfiske. Någon liten gädda lurades upp och när jag lyckades få en gädda på klassisk bondtrolling som vägde strax över fem kilo och mättes till 96 cm var jag riktigt fast.
Att söka information på YouTube om allt från olika typer av beten, tankar vid grunt eller djupt fiske på olika årstider, hastighet vid hemtagning av draget har påskyndat mitt sätt att lyckas på sjön.
Hängivenhet och pannben är en förutsättning för att resultat ska komma. Jag började tävla utan speciellt många vanliga gäddpass mest för att få känna på pulsen och se hur det fungerade. Att då vara med på fem tävlingar utan att få en enda gädda i båten bankade givetvis ner det lilla självförtroende som byggts upp ner i durken.
Revanschen skulle komma då min första godkända (oftast 60cm) tävlingsfisk mätte till 103 cm och 7,3kg. Den stod sig som tävlingens längsta och ledde till en andraplats i tävlingen Fiske Mot Cancer 2019 på Lygnern. Detta var också ett kvitto på att man ska reka innan tävling, bestämma sig för en plan och sen köra 100% på den.
Efter den fisken kände jag och min teamkompis Putte Blennerstedt att vi hade något att bygga vidare på, vi kvalade in till Sport Fish Masters med 120 båtar på Vänern och hamnade på plats 60 trots att vi hade en liten plasteka med 8 hk bak. Putte fick en fin fisk på 112 cm vilket var en av tävlingens längsta. Nu har vi fortfarande en av de långsammaste båtarna men en stor skillnad för oss, en Uttern 4501 med 40 hk och med ca 23 knop kan vi nu åka till helt andra platser än innan. De flesta lagen har båtar för flera hundratusen men vi vill hålla en låg profil och visa att det går att mäta sig ändå.
2020 har varit året då det verkligen lossnat då jag lagt mer tid, planerat bättre även vid träningsfiske. Den lilla ekan ligger i Stensjön nu och det är en perfekt plats att lära sig då sjön innehåller alla olika miljöer. En fin marskväll på trolling kom drömfisken på 10,6kg och 115 cm. På årets Tajtlajn Pike Challenge på Anten höll vi planen och ankrade vid ett stenparti i 10-13 m/s och fick bitvis stå på knä och kasta i den grova sjön. Att då lura en fisk på 112 cm och strax under 10 kg på en tvådagarstävling med 70 lag och åter igen vinna längsta fisk var en otrolig upplevelse.
Hittills i år har 10 gäddor över 100 cm fångats, flest på spinnfiske, trolling är nog ändå mer effektivt för stor fisk då man täcker mer vatten och med tanke på de få timmar jag trollat har det levererat riktigt bra.
Tipsen att utvecklas har för mig varit att lägga ner tid hemma vid TVn, fiska med olika kompisar då man kan lära sig av varandra, och det viktigaste: Var ute på sjön.
Tveka inte att ringa om frågor dyker upp
Följ oss gärna på Instagram och Facebook
@teampanikfishing
Niklas Eliasson
0735-109275
Tips för ett lyckat storgäddfiske
Fiska där vind och vågor ligger på mot vass eller grynna. Det gör att fisken inte blir så skygg.
Använd inte för många olika beten av samma kategori. T.ex Gummi, Jerk/Swimbait.
Det hjälper till att lära sig vilket djup betet befinner sig på.
Jag använder bara PigShad i olika storlekar. Westin Swim på mindre hårdbeten.
Vissa årstider kan fiske runt betesstim vara bra, detta är nästa mål för mig att träna på.
Tro på den plan som ni lagt upp innan ni åker ut, att börja tvivla och fundera på om nästa vik/grynna är bättre gör bara att man åker båt utan att betet är i vattnet (svårt att fånga något då).
Om det är tävling och man behöver fem fisk över 60 cm till att börja med kommer min plan vara annorlunda
än om jag åker ut för att jaga en stor gädda som försök på nytt PB.
Vid tävling börjar vi oftast på en grynna eller vassvik för att känna på dagens förutsättningar. Om vi fått fem
godkända och känner att det inte verkar vara någon vidare storlek på första platsen går vi till plan B och letar kanske
djupare eller på någon kant där chansen att de större finns för att uppgradera resultatet. Anledningen att vi inte börjar
på plan B platsen är att det brukar vara svårt att få fem större fiskar och då riskera en sämre totallängd i tävlingen.
Lycka till //Niklas