Den randige krigaren!

Micael Karlsson

Kungsbackaån

I hjärtat av vår vackra stad rinner Kungsbackaån. En gång i tiden en handelsväg för båtrafik till staden och där ångbåtstrafik förekom ända in på 1920-talet. Idag ligger fritidsbåtarna tätt i den nedre delen av ån. Det är också här man skall fiska om man vill komma i kontakt med Kungsbackaåns storabborrar!
Sträckan ifrån Söderåns utlopp i norr vid Skansen, ner till hamnen vid Kungsbacka båtsällskap räknas som det absolut säkraste platserna. Det är också här det fiskas som mest från åbrink och bryggor under våren efter abborren.

 

I Sportfiskarnas storfiskregistering (december 2020) finns det 37 registrerade abborrar ifrån Kungsbackaån i vikt från 1,60 och till strax över 2,0 kilo. Imponerande med tanke på att en abborre över 1 kilo får anses vara en riktigt stor abborre. Hur stor är då inte en på 2 kilo…Jo faktiskt närmare en halvmeter! Notera att alla abborrar i ån över 35 cm skall återsättas!
Av dessa registrerade storabborrar är merparten fångade vid spinnfiske med jigg eller maskliknande jiggar. Men även mete med mask och levande småfisk är säkra kort.
Under våren när åns vatten fortfarande är rejält kallt är det viktigt att hålla betet i direkt anslutning till botten. Abborrarna är ganska slöa när det är kallt i vattnet, så fiska inte hem betet för fort. Ibland kan en långsamt släpande jigg vara det som fångar fisken för dagen. Å andra sidan är det viktigt att inte fiska för passivt om man metar med mask eller småfisk. Fiska aktivt. Kasta ut, låt sjunka till botten. Sträck upp, vänta någon minut och veva sen hem betet någon halvmeter. Vänta någon minut och upprepa detta mönster tills dess att betet kommit in till dina fötter. Då är det dags att kasta ut på nytt. På detta sätt kan man fiska av olika delar av ån och lättare lokalisera var abborren står parkerad.
Var inte heller rädd för att fiska innanför stolparna i ån. Många gånger står abborren nära strandbrinken och inte mitt ute i ån. Det samma gäller i direkt anslutning till vasskanter, bryggor och träd. Säkra kort för abborren!

Fisket efter åns största abborrar brukar vara bäst under våren, från åpremiären den 1 april och en månad framåt då leken är över. Men även höst och vinter kan vara mycket bra tid för åns storabborrar.
Kom bara ihåg att från 1 oktober till 31 december är det bara tillåtet att meta med agn. Spinnfiske är alltså inte tillåtet.
Men det går att fiska abborre under hela året. Under vissa gynnsamma väderförhållanden under sommaren kan man till och med stöta på åns storabborrar ute i fjorden vid Hanhals och Forsbäck. Dessa har då sannolikt mötts upp av abborrar som också vandrat ut från intillliggande Rolfsån, ett annat vatten som håller stora abborrar. Vem minns inte Markus Lundgrens jätteabborre på 1,9 kilo från just Rolfsån!
Det går att köpa fiskekort till Rolfsån.

Micael Karlsson

Stensjön

Här har KSK en egen båt, och en båt behövs om man skall ge abborrarna i sjön en bra chans. Förr i tiden då vi hade bra isvintrar var pimpelfiske med balansare en given metod för att söka fina norsjagande abborrar i mellanvattnet, men numera är det nog enbart båtfiske som gäller. Under min tid som junior upplevde jag själv abborrfisket i sjön som ganska svårt, men då och då lyckades vi med att träffa på stim med stora fina abborrar. Även sommarfisket i anslutning till de få grynnorna som finns i sjön och kring strandnära vegetation kunde vara givande. På sommaren var oftast mete med levande småfisk den rätta metoden.
Det skall erkännas att jag inte fiskat i sjön på många år, men med dagens portabla ekolod borde det vara relativt enkelt att lokalisera stimmen med agnfisk och söka efter abborren här. Pimpel med balansare från båt borde vara en bra metod under hela året.
I andra sjöar som är mycket lika Stensjön i både storlek och djupförhållande har jag själv och andra KSK:are fångat fina abborrar på vertikalfiske med jigg, så det är absolut en fiskemetod som är värd att prova. Mindre jiggar runt 8-10 cm brukar vara bra storlek för sjöarnas större abborrar.

Äntasjön

Vårt eget klubbvatten där vi har haft tillgång till fiske i mer än 50 år!
Under tidiga år och ända fram till 80-talets slut bedrev klubben fiskevård genom att fiska med ryssor under våren efter abborre och gädda. Detta för att skapa bättre förutsättningar för dåtidens inplanterade öringarna och regnbågar i sjön, men även för att få upp storleken på abborrarna. Det innebar att man endast tog upp småabborrar, så kallade tusenbröder, och satte tillbaka alla större abborrar. Som junior i klubben under tidigt 80-tal fick man höra historier om återsatta abborrar på 1,5 kilo eller mer…
Sen var det ju också historien om den ensamma sutaren ”Viktor”. Han brukade också hamna i ryssorna. En best långt över det svenska rekordet! Det var i alla fall vad gubbarna sa…
Viktor är nog sedan länge borta, men storabborrarna finns absolut kvar!
Minns själv en regnig augustidag i slutet av 80-talet, då Calle Ohlsson och jag själv lyckades med att fånga var sin abborre strax under 1,5 kilo. Båda på mete med levande agn. Något år senare kom det upp ytterligare fiskar över kilot, och det har enligt säkra källor fångats en riktig baddare på 50 cm på fluga! Återsatt!
Den senaste kända storabborren drog fiskeesset Adam Pihlquvist för bara något år sedan. Den bjässen vägde 1,4 kilo!

Lycka till med jakten på en av sveriges vackraste fiskar – Den randige krigaren!