Västkustens Silver

Stefan Falkenberg

Havsöringen är en mycket nyckfull individ som oftast rör sig i mindre stim eller par.
Årstiden, vattentemperaturer, hög eller lågvatten, dag eller natt är några av de faktorer som styr deras jakt på föda. Så det är mycket att hålla koll på.
Generellt kan man säja att förändringar från det normala är positivt, ex. att vattnet är stigande, eller om du hittar ett område med högre vattentemperatur under vårkanten.

Fredningstid
På västkusten och Kungsbackafjorden gäller 1 april till sista september för fiske efter havsöring, övrig tid är havsöringen helt fredad. Under fredningstiden vandrar de välmatade och vackert färgade havsöringarna upp i våra bäckar för lek. Ja de behövs inte mer än ett lite dike för att få till en lyckad lek. Mer om arbetet med att säkerställa rätt förutsättningar i våra bäckar läser du under fliken fiskevård.

Säsongspremiär 
Ja detta är något man har längtat efter så enormt mycket, och när flugan till sist landar i vattnet är spänningen och förväntningarna är skyhöga. Men vilka är dina förutsättningar för ett lyckat fiske?
(Havsöringens optimala vattentemperatur ligger ju någonstans mellan 8–12 grader och 1 april ligger oftast temperaturen runt 2–4 grader).
Jo faktiskt väldigt goda då fisken söker sig nära land, speciellt under eftermiddagarna när solen har värmt upp vikarna och temperaturen kan stiga markant. Ja fisken kan gå väldigt grunt nu (20-50cminte ovanligt) på jakt efter ev. borstmask och andra uppvaknande munsbitar. Oftast fungerar starka färger bra så här års, gärna med inslag av rött och orange.
Tips! Temperaturen är viktig så sök och förflytta dig hela tiden tills du hittar de området med något högre temperatur, vet vadande flugfiskare som har en flytande termometer med sig släptåg.

Havsöring

Säsong:  1 april – 30 september
Minimått: 45 cm 
Klubbrekord senior: 7,4 kg Ätran 
Klubbrekord junior 53 cm Kyrkans ängar

Sommarfisket
Detta är betydligt svårare och kräver mer av utövaren, fisken går normalt betydligt djupare
 (2-8m) och som oftast kommer den in mot land först vid kväll/skymning
Men det finns inga regler utan undantag som vanligt.  
Det är mycket analyserande. Hålla koll på hög- och lågvatten, ta hänsyn till om det är soligt eller molnigt och hur vindarna blåser. Pålandsvind gör till exempel att fisken blir mindre skygg, även mer av det varmare ytvattnet kan rör sig in mot land och aktiviteten bland byten ökar och det blir intressanta jaktmarker för fisken. Ja här kan du ha ett fint fiske en sommardag!   
Även ett strömsatt område kan vara intressant. Strömmens riktning kan vara av betydelse för fisket och här kan sjögräset vara till hjälp för att se hur vattenmassorna rör sig och var fisken förmodligen står.
Ja det finns hur mycket teorier som helst och folk som kan skriva hela böcker om detta, så vi avslutar här!  

Sommarfisket är framförallt nattfiske
Den absolut bästa tiden för detta fiske är från mitten av juni till mitten av juli, då “sommarmasken” mer eller mindre kan svärmar varje natt. Träffar man rätt natt kan man ha ett helt galet fiske med en huggperiod som sträcker sig över hela natten ända till gryningen.
Men som oftast är hugg perioderna betydligt kortare och kan vara någon timme.
Öringen jagar nu i ytan och du fiskar fördelaktigt med flytlina, Tips kan vara att gå upp i tafstjocklek för att förhindra och förenkla om du får knut på tafsen. hemtagningen varierar likaså flugval.
 
Det kan låta lite bakvänt, men om det är väldigt ljust och fint ute kan man med fördel använda flugor åt det ljusare hållet, och om det skymmer och är mörkt ja då är det åt det flugor åt mörkare hållet som gäller. Fisken ser helt enklare mörka konturer bättre i sin jakt när den tittar uppåt i skymning, så det lättaste sättet att välja rätt är att själv titta uppåt i himlen och jämföra sina flugval.

Höst
under september månad skiftar öringen färg och blir otroligt vacker, den börjar så smått att söka sig mot sina lekområden. Höstfisket liknar till viss del vårfisket med att fisken kommer närmare land, men utbudet av betesfisk är betydligt bättre för öringen och det gäller att hitta flugan för dagen.

Det går att läsa hur mycket som helt i olika flöden, och det resoneras olika överallt.
Men mitt bästa tips för att lära mer om havsöringsfisket är att ta rygg på en erfaren fiskare.
Lycka till

//Stefan Falkenberg